Tips voor video-opnamen

We zijn de afgelopen maanden meer gaan delen door middel van korte video opnamen, zogenaamde vlogjes. Hieronder enkele tips die kunnen helpen als je zelf een videootje maakt. Het zou jammer zijn als kijkers van de boodschap worden afgeleid door één van onderstaande zaken.

Dit bericht is geplaatst op 01-01-2021

Video tips:

  1. Op de eerste plaats: maak je lens schoon! We zien vaak video's met een waas erover omdat je lens vies is. 
  2. probeer in het algemeen goede belichting te creëren, anders wordt je beeld ruizig
  3. let op goede belichting, niet je gezicht in de schaduw, en geen tegenlicht (van achteren); geldt trouwens ook als je moet videobellen (Zoom, Jitsi, Teams, e.d.). Je dient de ander door even tevoren wat aandacht aan je beeld en geluid te schenken. Check je achtergrond goed. 
  4. bij toespraakjes, niet te ver, niet te dichtbij de camera (phone). En je hoofd in de bovenste helft van het beeld. Zeker niet onder het midden, dat komt niet goed over... 
  5. probeer de camera op ooghoogte te positioneren; niet omhoog of omlaag gericht, maar houdt de camera/phone horizontaal in alle richtingen
  6. kijk 's goed waar je lens zit; je hoeft niet steeds in de lens te kijken, maar als je het doet, doe het dan goed; kijk niet naar je schermpje, dan ziet de kijker voortdurend iemand die hem niet aankijkt.
  7. bij voorkeur staande voor de camera; maar als je zit, neem dan een actieve houding aan, niet achterover in een (hoge) leunstoel geleund, maar met rechte rug. 
  8. als je een actieve video opneemt, wandelend of zo, bedenk dan de meestal alleen de camera aan de achterkant van je telefoon gestabiliseert wordt. De selfie-camera aan de voorkant geeft bij de meeste phones hele schokkerige beelden bij beweging. 
  9. en voorlopig nemen we alle video's nog graag horizontaal (landscape) op.